Cardamomul (Hall)

CARDAMOMUL (Hall) este o plantă înaltă, perenă, asemănătoare ca formă cu trestia europeană, originară din sudul Indiei şi Malaezia. Se folosesc fructele culese la maturitate, dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.

Cardamomul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute. Se utilizează pentru aromarea cafelei, a laptelui, a turtei dulci sau a unor mâncăruri pe bază de carne. Pentru a-şi elibera aroma fructele de cardamom se desfac înainte de utilizare, iar pentru cafeaua în stil arăbesc puteţi folosi cardamom pulbere sau 1-2 fructe desfăcute de cardamom. Se poate cumpăra din supermarket (ex. raionul internaţional Carrefour) sau măcelăriile arăbeşti/turceşti.

Chimionul (Kamun)

CHIMIONUL(Kamun) sau chimionul turcesc este originar din zona sudică a Europei. Seminţele de chimion sunt asemănătoare cu chimenul, cu care este înrudit şi foarte des confundat, dar gustul lor este mai amar cu o aromă distinctivă şi bogată. Este folosit intens în lumea arabă pentru supe, mâncăruri din carne/legume şi salate. Nu se înlocuieşte cu chimenul în preparate pentru că se schimbă gustul radical. Se poate cumpăra din supermarket (ex. raionul internaţional Carrefour), unele magazine naturiste sau măcelăriile arăbeşti/turceşti.

Condimentul mixt (Baharat)

Condimentul mixt (Baharat) este un amestec de condimente folosit la scară largă în Orientul Mijlociu, în special cel numit “ 7 Pipere” (Sab’ah baharat). Acesta conţine: piper negru, scorţişoară, ghimbir, cardamom, coriandru, cuişoare, nucşoară. Trebuie să-l avem neapărat în bucătărie pentru că se foloseşte intens la pregătirea preparatelor pe bază de carne. Se poate achiziţiona din supermarket (ex. raionul internaţional Carrefour) sau măcelăriile arăbeşti/turceşti.

Dacă doriţi să-l preparaţi acasă se procedează în felul următor: amestecăm bine 2 linguri piper negru cu câte o lingură de coriandru, nucşoară, scorţişoară, cuişoare măcinate şi cu o ½ lingură de ghimbir pudră şi cardamom pudră. Se depozitează în cutii netransparente, închise ermetic.

Cuișoare

CUIŞOARELE (Qurumful) sunt originare din Insulele Condimentelor, aşa cum sunt supranumite Insulele Molucce, din Indonezia. Fructele arborelui de cuişoare, cuişoarele, se formează din florile arborelui. Bobocii sunt culeşi manual imediat după înflorire, separaţi de tulpini şi uscaţi. După uscare cuişoarele devin maron. Gustul lor este foarte intens şi iute, iar mirosul foarte puternic. Ele dau o aromă specială, dulce-picantă, ceaiului negru, cărnii şi mâncărurilor de peşte, vânatului, puiului, tocăniţelor şi verzei roşii, marinatelor şi cărnurilor afumate.

Deoarece uleiurile din fructele de cuişoare se evaporă repede după măcinare, se recomandă să fie păstrate întregi şi râşnite doar cu puţin timp înainte de utilizare.