Rouz Al-Arabi (orez în stil arab)

Ingrediente:

  • 1½ căni orez bob lung
  • 2 linguri untură vegetală/unt/ulei (1 lingură pentru orez şi 1 lingură pentru migdale)
  • 1 linguriţă sare
  • 2 linguri migdale
  • decojite/fulgi de migdale
  • 2 căni apă

Timp de preparare: 60 minute

  1. Se spală orezul bine, până când apa rămâne limpede, se lasă 30 minute la înmuiat. Este important să-l spălăm cât mai bine pentru a îndepărta excesul de amidon care face ca orezul să iasă lipicios.
  2. Într-o tigaie/cratiţă neaderentă topim 1 lingură untură/unt sau încingem o lingură ulei, adăugăm orezul scurs bine de apă, 1 linguriţă de sare, 2 căni de apă, amestecăm uşor şi lăsăm câteva minute la foc mai mare până se încălzeşte apa, apoi reducem flacăra la minim (ochiul mic al aragazului cu flacăra mică), acoperim şi lăsăm să fiarbă 15-20 minute până când orezul absoarbe toată apa. Din acest moment nu ridicăm capacul şi nu amestecăm. Dacă după cele 20 minute bobul este încă tare, mai punem câteva linguri de apă caldă şi lăsăm în continuare la foc mic până dispare apa. Închidem focul şi lăsăm orezul acoperit încă 5-10 minute înainte de servire ca să se înăbuşe, fără a-l amesteca. Orezul se amestecă înainte de servire.
  3. În timpul în care fierbem orezul prăjim migdalele într-o lingură de untură/unt/ulei încins până capătă o culoare aurie. Migdalele se ard repede, prin urmare este important să amestecăm tot timpul şi să le scoatem pe hârtie absorbantă imediat ce au ajuns la culoarea dorită. Se pot folosi şi migdale cu coajă. Pentru a îndepărta coaja le opărim câteva minute în apă fierbinte, le lăsăm să se răcească şi apoi se vor decoji uşor. După ce le uscăm le putem prăji.
  4. Pentru servire: aşezăm orezul pe un platou şi îl decorăm cu migdale prăjite. De asemenea putem decora cu seminţe de pin şi stafide prăjite.

Untura vegetală arăbească (Samne)

UNTURA VEGETALĂ ARĂBEASCĂ (Samne) conţine ulei de palmier şi aromă de unt. Se poate achiziţiona din magazinele arăbeşti/turceşti. Se foloseşte pentru înlocuirea uleiului şi a untului în diferite preparate (orez, dulciuri, mâncăruri pe bază de carne).

O variantă şi mai bună ar fi UNTUL CLARIFICAT (ghee) care este grăsimea pură a untului după îndepărtarea celorlalte ingrediente; se poate prepara acasă în felul următor: untul gras (min. 80% grăsime) se taie în cubuleţe şi se topeşte încet într-o tigaie/cratiţă cu fund gros, la foc mic, amestecând cu o lingură de lemn; se îndepărtează spuma albă formată la suprafaţă până ce untul devine transparent, se strecoară prin tifon şi apoi se toarnă în borcane care se vor închide după răcire.

Întregul proces poate dura şi 30 minute, se obţine un lichid galben-auriu, nu portocaliu (aceasta înseamnă că s-a ars). Se păstrează la frigider sau într-un loc răcoros. Este cea mai gustoasă şi rafinată grăsime de menaj.

Semințe de pin (Sanobar)

SEMINŢELE DE PIN (Sanobar) sunt seminţe comestibile ce provin de la aproximativ 20 de specii de pini din întreaga lume. Cele mai cunoscute în Europa sunt seminţele de Pinus Pinea. Semințele de pin au o aromă de nucă, untoasă, cu un parfum discret de conifer ce îi oferă prospeţime. Prin prăjire îşi intensifică aroma. Se adaugă în mâncăruri pe bază de carne sau peşte, la salate şi la orez. Seminţele de pin se comercializează decojite şi crude în supermarket, magazine naturiste şi în măcelăriile arăbeşti/turceşti. Se păstrează ferite de umiditate pentru că râncezesc repede.