Cuprinsul cărții

I. Introducere în bucătăria siriană 9

II. Reţete pe bază de carne 19
Sheikh al mahshi – varianta simplă 20
Maklubeh (Maglubeh) cu carne de vită 22
Sambusak bi lahmeh (Sambusak cu carne) 24
Fasoliyeh (Fasole verde cu carne) 26
Bameh (Carne de vită cu bame şi sos de roşii) 28
Jej/Lahmeh bi feren (Carne de pui sau carne tocată cu legume la cuptor) 30
Lahmeh bi seniyeh (Carne la tavă) 32
Fotr (Ciuperci cu carne tocată) 33
Kebab/Shawi/Kafta 34
Yabrak (Sărmăluţe în foi de viţă) 36
Kebab de pui umplut cu caşcaval 38
Mahshi (Dovlecei/vinete cu carne tocată şi orez) 40
Sheikh Mahshi (Dovlecei umpluţi cu carne tocată şi seminţe de pin 42
în sos de roşii sau iaurt)
Batata kubbeh (Musaca de cartofi cu carne tocată) 44
Piept de pui pane cu fulgi de porumb 46
Shish barak (Pălăriuţe din aluat umplute cu carne tocată) 48
Shish barak (Varianta cu paste şi carne tocată) 50
Arnabeet/Zahra bi Lahmeh (Mâncare de conopidă cu carne tocată) 51
Shish tawook (Frigărui de pui) 52
Mlukhiah 54
Ras asfour (Cubuleţe de carne de vită/pui în sos de rodie) 56
Hubz bi lahmeh (Lipie cu carne tocată) 57
Sabanekh (Spanac cu carne tocată) 58
Pui cu curry 59
Freekeh wa rouz wa lahmeh/Jej 60
(Freekeh şi orez cu carne tocată sau carne de pui)
Fatteh bi jej (Orez cu carne de pui, lipie şi sos de iaurt cu usturoi) 62
Arman batata (Cartofi cu carne tocată sau carne de pui) 64
Kapse (Pui cu orez basmati şi lămâi uscate) 66
Pizza în stil sirian 68
Musakhan (Tortilla/foi de plăcintă/lipie umplute cu carne de pui) 70
Kebab Bamjeam (Kebab cu vinete) 72
Kebab Batata (Kebab cu cartofi) 74
Lahmeh bi ajeen/Lahmajin (Pizza arăbească) 76
Batata wa faruj/lahmeh (Cartofi la cuptor cu carne pui/vită) 78
Safarjaleih (Mâncare de gutui) 80
Dawood Basha (Chiftele în sos de roşii) 82
Samak bi tahineh (Peşte cu pastă de susan) 84
Sayadieh (Orezul pescarului) 86
Samak bi al-feren (Peşte la cuptor cu sos tahina) 88
Peşte la cuptor în stil arab 90
Ma’ ccarona bi lahmeh (Paste cu carne la cuptor) 92
Ma’ ccarona bi lahmeh wa laban (Paste cu carne şi iaurt) 94
Hamburger cu carne de vită 96
‘Sharhat (Friptură de vită) 98
Kabed mtajaneh (Ficat prăjit cu coriandru) 100
Kabed bi riz (Ficat cu orez) 102
Batersh (Salată de vinete cu topping de carne) 104
Humus bi lahme (Năut cu carne) 106
Manakeesh lahme (Mini pizza cu carne) 108
Mu’ arakat (Chiftele cu bulgur) 110
‘Sharhat mtafay (Friptură de vită cu sos de usturoi şi lămâie) 111
Somakeih (Mâncare de vinete cu sumac) 112
Lahmeh bi ruz (Carne tocată cu orez şi legume) 114
Sujuc 115
Labanie 116

III. Reţete fără carne (sosuri, garnituri, aperitive, etc.) 119
Laban (Iaurt de casă) 120
Labneh (Cremă de iaurt) 121
Laban wa toum (Sos de iaurt cu usturoi) 122
Laban wa taheneh (Sos de iaurt şi pastă de susan) 122
Ayran (Iaurt de băut cu mentă) 123
Laban wa khiar (Sos de iaurt cu castraveţi) 124
Sos tahina, usturoi şi lămâie 125
Muhammara (Pastă de ardei cu nuci) 126
Ma’ ccarona bi laban (Paste cu iaurt) 128
Ma’ ccarona bi jebneh (Paste cu brânză) 129
Mankeesh za’ atar (Mini pizza cu za’atar) 130
Humus 132
Rouz al-arabi (Orez în stil arab) 134
Rouz bi shairie (Orez cu fidea) 136
Batata ma’ a laban wa toum (Piure de cartofi cu iaurt şi usturoi) 137
Batata ma kuzbara (Cartofi prăjiţi cu coriandru) 138
Mtawame (Mâncare cu miez de dovlecei) 139
Ejeh (Mini omlete cu pătrunjel) 140
Mujadara (Linte cu orez) 142
Arnabeet mukli (Conopidă pane) 144
Mtabal kussa (Dovlecei prăjiţi cu sos de iaurt) 146
Mait franje (Lipie cu pastă de tomate) 147
Pilaf de bulgur (Bârgol) 148
Makmour (Mâncare de vinete) 150
Sambusak bi jibneh (Sambusak cu brânză) 152
Ftayer bi sabanekh (Plăcinţele cu spanac) 154
Falafel (Chiftele cu năut) 156
Foul wa taheneh (Bob cu pastă de susan) 158
Hubz bi jebneh (Lipie cu brânză) 160

IV. Supe 161
Makhlouta (Ciorbă de linte) 162
Ades bi hamoud (Supă de linte cu lămâie) 164
Supă de pui cu fidea 165
Supă cu freekeh 166
Shorbet al futr (Supă de pui cu ciuperci) 167

V. Salate 169
Mutabal betinjean (Salată de vinete cu pastă de susan) 170
Baba ghanouj (Salată de vinete cu rodie) 172
Bewaaz (Salată de pătrunjel) 173
Tabouleh (Salată de pătrunjel şi bulgur) 174
Mutabal shawander (Salată de sfeclă roşie) 176
Eej/Tabouleh armanazeih (Salată de bulgur) 177
Fatoush (Salată cu lipie) 178
Salată de roşii cu mentă 180

VI.Dulciuri 181
Tort de biscuiţi 182
Baloza (Budincă de portocale) 184
Basbousa (Prăjitură cu griş şi nucă de cocos) 186
Custard (Budincă cu biscuiţi) 187
Um Ali (Prăjitură mama lui Ali) 188
Muhalabieh (Budincă arăbească) 190
Bomboane din curmale 191
Ghraybe (Fursecuri cu unt) 192
Baraze (Biscuiţi cu susan) 194
Kato bi portocal (Chec cu portocale) 196
Haleeb bil hall (Lapte cu cardamom) 197
Curmale caramelizate 198
Mamuneh’ya (Budincă de griş) 199
Bomboane cu cacao şi nuci 200
Kaak (Covrigei cu chimen negru, fenicul şi anason) 201
Ma’ amoul (Prăjitură cu umplutură de curmale sau nuci/fistic) 202
‘Atayef (Clătite umplute cu brânză dulce sau nuci) 204

Măsuri aproximative folosite în bucătărie 207

Un comentariu la „Cuprinsul cărții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.