Ingrediente pentru 6 frigărui:
- 3 bucăţi mari piept de pui fără piele şi os
- ¾ cană iaurt
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguriţe pastă de tomate
- 1 lingură rasă boia dulce
- ½ lingură rasă chili sau boia iute (opţional)
- 1 linguriţă oregano uscat
- 1 linguriţă cu vârf usturoi pudră sau 3 căţei usturoi pisaţi
- 1 linguriţă rasă chimion măcinat
- ¼ linguriţă scorţişoară
- 1 lingură sare sau după gust
- ¼ linguriţă piper negru
- 2-4 linguriţe suc de lămâie (¼ cană) sau mai puteţi folosi condimente pentru Shish Tawook Abido
- OPŢIONAL: 2 ardei graşi, 1-2 cepe roşii, pătrunjel tocat (pentru frigărui).
Timp de preparare: marinare 60-240 de minute, gătire 60 de minute
- Se taie pieptul de pui în bucăţi (cuburi) de cca. 5cm.
- Într-un bol se amestecă iaurtul, uleiul, pasta de tomate şi condimentele; se omogenizează şi în amestecul obţinut se vor pune bucăţile de pui, având grijă să fie uniform acoperite cu acest amestec. Se lăsă 1-4 ore la frigider într-un vas acoperit pentru marinare (ideal ar fi de pe o zi pe alta).
- Pe beţişoarele de frigărui se alternează bucăţile de carne cu cele de legume, iar frigăruile obţinute se pun pe grătarul de aragaz bine încins, la foc mediu până se rumenesc bine pe toate părţile sau o altă variantă ar fi să le frigem pe grătar până capătă culoare pe fiecare parte şi apoi le punem în cuptorul preîncălzit pentru încă 10-15 minute. La final tocăm pătrunjel peste ele. Putem face frigăruile fără legume, dar vom tăia pieptul de pui în bucăți mai mari.
- Cel mai bine se fac pe grătarul de exterior, cu cărbuni, caz în care frigăruile se întorc pe fiecare parte până capătă o culoare aurie şi nu mai sunt roz la mijloc.
Pont: Este indicat să se folosească frigărui din metal pentru că ele conduc căldura şi astfel carnea nu mai rămâne crudă la mijloc. Pentru ca frigăruile să fie mai fragede, după ce s-au făcut, le aşezăm 8-10 minute într-un vas bine încălzit în prealabil şi acoperim.
Se servesc cu lipie, sos şi legume sub formă de sandviş sau ca atare, cu sos de usturoi, cartofi prăjiţi, diferite salate, murături, legume la grătar. Chimionul nu trebuie confundat cu chimenul, acesta are alt gust spre deosebire de chimen chiar dacă fac parte din aceeaşi familie. Îl putem găsi în supermarket (gama Abido la Carrefour) sau în magazinele arăbeşti/magazinele de condimente.
Ingrediente
- 300g spaghete
- 300g carne tocată vită/pui/berbec/amestec
- 1 ceapă
- 2 roşii
- 3-4 linguri pastă de tomate dizolvate în 3 căni de apă
- 50g mozzarella sau caşcaval
- 1-2 căţei de usturoi
- 2-3 linguriţe seminţe de pin
- 1 linguriţă busuioc uscat
- 1 linguriţă oregano uscat sau cimbru
- 2-3 linguriţe ulei de măsline
- sare şi piper dupa gust
Timp de preparare: 60 minute
- Fierbem spaghetele în apă cu sare timp de 10-12 minute. Nu se fierb complet, ci “al dente”. Se scot în strecurătoare, se clătesc cu apă rece şi se lasă la scurs.
- Într-o tigaie neaderentă călim ceapa cu o linguriţă de ulei de măsline până se înmoaie şi devine aurie, adăugăm carnea tocată, sare şi piper, amestecăm şi prăjim împreună pentru 10 minute, la foc mic.
- Tăiem roşiile în bucăţi mici. Separat facem un sos din 3-4 linguri de pastă de tomate dizolvate în 3 căni apă,
la care adăugăm usturoi pisat, busuioc, cimbru/oregano, sare, piper.
- Roşiile tăiate în bucăţi mici şi sosul se adaugă în tigaia cu carne şi ceapa, se amestecă şi se mai lasă să fiarbă 10 minute ca să se îngroaşe sosul.
- Preîncălzim cuptorul. Aşezăm spaghetele într-un vas yena uns cu puţin ulei, turnăm peste ele sosul cu carne tocată şi roşii, deasupra punem felii de mozzarella sau caşcaval şi dăm la cuptor pentru 15-20 minute până scade sosul şi brânza/caşcavalul de deasupra se topeşte.
- Se prăjesc seminţele de pin în 2 linguriţe de ulei până devin aurii, având grijă să amestecăm mereu ca să nu se ardă. Le scoatem pe hârtie absorbantă şi le vom folosi în momentul servirii.
Pont: Seminţele de pin dau un gust special spaghetelor cu carne.
Ingrediente
- 80 foi de viță proaspete/congelate/conservate
- 300-350g carne tocată vită/oaie/berbec
- 2 căni orez cu bob lung
- 3-4 căței de usturoi pisați
- 1-2 oase de vită/oaie sau 2 oase cu carne vită/oaie
- 1-2 lingurițe mentă uscată
- sucul de la 2 lămâi sau după gust
- 1-2 linguri sare
- ½ linguriță piper sau amestecul “7 Pipere” A bido.
Timp de preparare: 240 de minute
- Frunzele de viță proaspete se spală bine, se opăresc câteva minute în apă cu sare întorcându-le de pe o parte pe alta până își schimbă culoarea și se scot pe un platou (se opăresc pe rând, câte 10 foi o dată). Dacă folosim frunze congelate sau conservate, acestea se opăresc la fel ca cele proaspete.
- Orezul se spală bine în mai multe ape până când ultima apă de spălare rămâne limpede, se lasă la înmuiat pentru 30-40 minute şi apoi se scurge de apă.
- Într-un vas se amestecă bine carnea tocată şi orezul cu 3-4 linguri de apă, sare şi piper după gust. Întindem 1-2 linguriţe amestec în mijlocul frunzei, pliem părţile laterale, apoi rulăm. Nu se pune o cantitate prea mare de amestec în interiorul frunzelor de viţă, pentru că orezul se va umfla în timpul fierberii şi frunzele se vor rupe.
- Pe fundul unui vas (o oală sau un vas de lut) se pun 2 oase de vită/oaie şi peste ele se aşează circular sărmăluţele sau le legăm în pachete de câte 15 bucăţi. Putem să fierbem doar 50 de sărmăluțe, iar restul se congelează pentru o utilizare ulterioară. Separat se face un amestec din 2 litri de apă sau cât este necesar pentru a umple vasul, 3-4 căţei usturoi pisaţi, 2 linguriţe de mentă, 1 lingură de sare. Se presează sărmăluţele cu o farfurie sau un obiect mai greu ca să nu se ridice în timpul fierberii, apoi se adaugă amestecul de apă, sare, mentă, usturoi şi se lasă la fiert timp de 2-3 ore sau până când frunzele de viţă nu mai sunt tari. Se fierb la foc iute până când dau în clocot, apoi se vor fierbe la foc mic. După o oră de la începutul fierberii se va adăuga şi sucul de la 2 lămâi.
- Se servesc cu sos de iaurt, usturoi şi mentă (labneh).
Pont: Se folosesc doar frunze tinere de viţă de vie. Spre deosebire de sarmalele româneşti acestea sunt mult mai subţiri. Vara putem să culegem frunze tinere de viţă de vie pe care le spălăm bine şi le lăsăm o zi la înmuiat în apă cu multă sare sau le opărim până îşi schimbă culoarea, apoi le scurgem de apă şi le punem în pungi la congelator.