Despre bucătăria siriană

Bucătăria siriană este una dintre cele mai savuroase şi apreciate bucătării arăbeşti. Ingredientele sunt variate şi preparatele sunt pline de arome şi culoare. În bucătăria siriană se remarcă influenţe mediteraneene, mai ales greceşti, dar şi turceşti şi franţuzeşti.

Asemănător bucătăriei mediteraneene şi bucătăria siriană utilizează fructele şi legumele proaspete, iar usturoiul, năutul şi uleiul de măsline se folosesc intens la fel ca şi în alte ţări din regiunea Mediteranei. Influenţa turcească se datorează cuceririi turceşti din anii 1500, influenţă care se remarcă prin folosirea cărnii de miel ca ingredient principal în majoritatea preparatelor pe bază de carne. Influenţa franceză s-a simţit în urma colonizării regiunii în secolul trecut; această influenţă constă în creşterea consumului de produse lactate, precum diferite tipuri de brânzeturi, în timp ce produsele locale au devenit de asemenea populare.

Bucătăria siriană se aseamănă mult cu celelalte bucătarii din Orientul Mijlociu, dar aceleaşi preparate pot fi gătite în mod diferit şi/sau cu ingrediente diferite. Legumele, cerealele, fructele, în special portocalele şi rodia, fructele uscate (curmalele, nucile, fisticul, migdalele), leguminoasele precum fasolea, năutul şi bobul sunt în prim plan în bucătăria siriană. Lămâia, ceapa, usturoiul, menta, pătrunjelul sunt de asemenea folosite în cantităţi mari şi în multe preparate. Toate aceste ingrediente se folosesc în combinaţii diferite pentru a obţine preparate sănătoase şi gustoase. Mâncarea siriană, pe lângă faptul că trebuie să fie gustoasă este necesar să aibă şi un aspect atrăgător, prin urmare prezentarea preparatelor devine esenţială, chiar şi preparatele de bază trebuie să fie frumos decorate şi aranjate.

Masa tradiţională începe cu mezze, adică un ansamblu de aperitive calde şi reci. Mezze constă în diferite sortimente de salate, preparate din grâu, năut, legume şi foarte puţină carne, tahina, murături picante. Felul principal include carne de vită, miel, pui sau peşte alături de legume, salate sau orez şi se aşează în mijlocul mesei.

Conform tradiţiei se stă pe perne sau pe bănci joase, împrejurul unei mese rotunde. Lipia, pâinea tradiţională se serveşte cu majoritatea preparatelor şi uneori poate înlocui furculiţa/lingura, adică fiecare se serveşte din preparate folosind bucăţi de lipie. La finalul mesei se serveşte întotdeauna ceai negru sau cafea cu cardamom, alături de platouri cu fructe sau dulciuri cu diferite umpluturi sau însiropate cu sirop de zahăr.
Multe din preparatele siriene sunt potrivite pentru copii şi uşor acceptate de aceştia.

Condimentele sunt esenţa bucătăriei arabe, implicit a celei siriene: piper negru, mix de condimente numit Baharat (ex. “7 Pipere” Abido), coriandru, chimion, boia iute/dulce, cimbru, ghimbir, sumac, cardamom, cuişoare, scorţişoară; prin urmare înainte de a vă apuca de gătit faceţi o vizită în supermarket sau într-un magazin arăbesc/turcesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.